Inhoudsopgave

– Wie was Hans Boslowits? Een speurtocht naar de hoofdpersoon van Gerard Reve’s novelle  ‘De ondergang van de familie Boslowits’ (Igor Cornelissen)

– Een band gesmeed door huwelijk, kunst en oorlog. Ferdinand Bordewijk en Johannna Bordewijk-Roepman (Elly Kamp)

– Seinpost: De kracht van water. Vernet-les-Bains in de Pyreneeën (Marco Daane)

– ‘Ik ben een Mensch: niets is mij vreemd gebleven.’ Het spiegelgevecht van Jaap Meijer met Jacob Israël de Haan (Evelien Gans)

– Laagwater: Neuken bij de AVRO. Remco Campert, H.A. Gomperts en Hans Keller (Marco Entrop)
Ingezonden mededeling Ernst van Altena
 
Foto: Alphons Bobrownitski, die model stond voor Hans Boslowits in Reves novelle De ondergang van de familie Boslowits

Details

uitverkocht / 64 blz. / geïll.

luister hier naar het gesprek dat Anton de Goede voerde voor de Vpro-radio op 17 februari (derde uur) met Igor Cornelisse over zijn speurtocht naar de familie Boslowits.

‘In zijn uitgebreide artikel in De Parelduiker laat Igor Cornelissen zien dat het gruwelijke einde van Hans Boslowits in Reve’s novelle niet onderdoet voor de dood van de echte Alphons Bobrownitski in 1943. Om te bewaren, bij het eerste deel van Nop Maas’ bijna volledige Reve-biografie.’ – Arjan Peters in de Volkskrant

‘Op wie baseerde Reve Hans Boslowits, één van de personages uit de meesterlijke novelle De ondergang van de familie Boslowits? Igor Cornelissen zocht het zelf uit en kreeg twintig Parelduiker-pagina’s om zijn zoektocht uit de doeken te doen. Terecht, want je volgt de speurneus gefascineerd in zijn gang langs archieven, instituten en fotocollecties, waarbij het beeld van het Joods-communistisch milieu van het Amsterdam van halverwege de 20ste eeuw steeds scherper wordt.’ – NRC Handelsblad

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

Onderschat de invloed van De Parelduiker niet. Want elke schrijver waarop dit literaire blad zijn licht laat schijnen, wordt weer tot leven gewekt.

Literair Nederland