A. den Doolaard achterna

Den Doolaard-biograaf Hans Olink in het voetspoor van Mr. Dollar op de Balkan

Wie is Marcel Polak?

De bibliofiel, kunstkenner en chemicus Meijer Polak (1902-1962) verliet na de oorlog berooid Nederland om in Parijs zijn geluk te beproeven. In Parijs leerde de zich aldaar Marcel noemende Polak Simon Vinkenoog kennen. Polak kocht al vroeg werk van Appel en was zelf ook redelijk succesvol als kunstenaar. In een Parijse galerie hield hij eind 1960 een expositie en het Musée de l’Art Moderne de la Ville de Paris kocht een groot werk van hem.

Pierre Kemp, de steenkool en de céramique

Kemp-biograaf Wiel Kusters over de plateelschilderperiode van Pierre Kemp

Cocteau in Amsterdam

Uit het bezit van de Rotterdamse cabaretier en amusementshistoricus Alex de Haas komt het boek Dessins, gebundelde tekeningen van Jean Cocteau, uit 1924. Voorin staan geschreven herinneringsteksten aan een avond in Amsterdam waarop de Franse schrijver na de vertoning van zijn film La belle et la bête door zijn Nederlandse gastheren (onder wie Jef Last) gefêteerd werd.

Omtrent Leo van Breen

De Zeeuwse dichter en journalist Leo van Breen strandde halverwege de jaren dertig in zijn idealisme. Als dichter zocht hij eerst zijn heil bij het christelijke Opwaartsche Wegen en was hij actief als vredesactivist. Toen hij zich in zijn poëzie begon te manifesteren als Forum-adept werd hij door Du Perron en Ter Braak genadeloos afgeserveerd. Van Breen begon met zijn levensgezel een kunsthandel annex uitgeverij. Als journalist kwam hij in rechts vaarwater.

Inhoudsopgave

Mr. Dollar op de Balkan. In de voetsporen van A. den Doolaard. (Hans Olink)
Wie is M.P.? Monsieur Polak, artiste peintre. (Hein Aalders)
De kleur van ’t kostlijk zwart der kolen. Pierre Kemp gedenkt twee werkgevers (Wiel Kusters)
Une soirée bien émouvante. Jean Cocteau in Amsterdam (Frank Rutten)
O, trek mij uit de alledaagse klei. Omtrent Leo van Breen, 1906-1988. (Lo van Driel)
Eeuwig in de blauwe perels kijken. De dichter Omer Karel de Laey. (Mario Molegraaf)
Laagwater: ‘Die besoeker’. Gerard Reve in Zuid-Afrika. (Arno van der Valk)

Omslag: A. den Doolaard (tekening Peter van Straaten)

 

Details

72 pag. geïllustreerd

‘De biografie van A. den Doolaard is iets om naar uit te kijken, zo bewijst de voorpublicatie van biograaf Hans Olink in het jongste nummer van De Parelduiker. Goede foto’s en ijzersterke verhalen.’ – Arjan Peters in de Volkskrant.

In het archief van het VPRO-radioprogramma OVT kunt u een 4-delige documentaire over de schrijver A. den Doolaard beluisteren.

Lees ook De Papieren Man over dit nummer.

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

voor de liefhebber stuk voor stuk interessante artikelen