Recent doken enkele krantenartikelen van Tip Marugg (1923-2006) op. Ze zaten tussen honderden andere krantenknipsels verborgen in dozen die jarenlang door een particulier waren verzameld, daarna geschonken aan de bibliotheek van Curaçao en pas tien jaar later bekeken en beoordeeld – in elk geval te laat om nog in het Verzameld Werk (2009) opgenomen te worden. Het gaat om recensies van kunstexposities, concerten en lezingen, en een ingezonden brief, alle uit de jaren 1948-1950. De publicatie van deze teruggevonden ‘vingeroefeningen’ in het Nederlands – de voor Marugg vreemde taal – in dit nummer van De Parelduiker is een belangrijke aanvulling op het verzameld werk.

Inhoudsopgave

Uit het dagschuw huis. Nagelaten werk van Tip Marugg (Aart G. Broek)

Vlammend protest (Tip Marugg)

Een tumultueuze introductie in de literaire grotemensenwereld.Ulli d’Oliveira als redacteur van Tirade en het ontstaan van Merlyn (Jaap Cohen)

Laagwater: Het laatste pianospel van Ida Simons (Nick ter Wal); De wraak van Querido (Marco Entrop)

Berliner Beobachter: Boekverbranding (Hans Olink)

Liefste Ada! Liefste Jenne! De brieven van Herman Gorter aan zijn twee vriendinnen (Lieneke Frerichs)

Schoon & haaks, met signaleringen van recent verschenen marginale uitgave (over Geerten Meijsing, Yves Bonnefoy, Paul Celan en Jaap Geraedts, C.O. Jellema en Huyck van Leeuwen) (Jan Paul Hinrichs)

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

Het altijd aantrekkelijke en aanstekelijke tijdschrift De Parelduiker, dé plaats voor letterkundige naspeuringen en vondsten

Mario Molegraaf