In dit boekenweeknummer (thema: vriendschap en andere ongemakken) staat Slauerhoff centraal. Zijn vriendschap met A. Roland Holst wordt belicht door biograaf Wim Hazeu en hij presenteert hier de laatste brief van de dichter-zeeman, vlak voor zijn dood, aan de trouwste vriend, A. Roland Holst. Er volgen enkele herinneringen van de familie Tielrooy aan Slauerhoff, bij wie hij veel op bezoek kwam, opgedoken uit het archief van schrijfster Hester Albach. Zij duikelde ook een nooit eerder gezien portretje van Slauerhoff op. Slauerhoffs fascinatie voor de Franse poète maudit Tristan Corbière komt naar voren in een verslag van een pelgrimage die hij in 1923 naar diens Bretonse geboorteplaats Morlaix maakte. Het ‘Journal’ wordt hier voor het eerst gepubliceerd en in zijn context geplaatst door Hein Aalders.
Rudie Kagie schrijft over de man die Gerard Kornelis van het Reve tijdens de Boekenweek van 1969 iop zijn bek sloeg. Cissy van Marxveldt-biografe Monica Soeting schetst aan de hand van hun eigen autobiografieën een dubbelportret van Van Marxveldt en de veel minder bekende Emmy Belinfante-Belinfante. Er is aandacht voor de boekontwerper Ben Mohr, met veel boekomslagen in kleur, en op De Laatste Pagina staat Marco Daane stil bij de dood van Christopher Hitchens (1949-2011).

Omslag: J. Slauerhoff, circa 1927 (collectie Hester Albach), niet eerder gepubliceerd

Inhoudsopgave

•    ‘Alleen aan jou voel ik me verwant onder de levenden’. Slauerhoffs laatste brief aan A. Roland Holst (Wim Hazeu)
•    ‘Dat avontuur zit heus niet alleen op een schip’. Herinneringen aan Slauerhoff van Jacoba, Jetty en Johannes Tielrooy (Wim Hazeu)
•    Een zondag in Morlaix. Slauerhoff op Corbière-bedevaart (Hein Aalders)
•    Een bijzonder geslaagde middag. De Boekenweek van 1969 in De Peperbek te Leeuwarden (Rudie Kagie)
•    Interviewtje spelen. De autobiografieën van Cissy van Marxveldt en Emmy Belinfante-Belinfante (Monica Soeting)
•    ‘Deze omslagen zijn niet bestemd om lang bewaard te worden’. De grafische slagzinnen van Ben Mohr (Robert Gaarlandt, Jan Gielkens, Roel Idema)
•    De Laatste Pagina: Christopher Hitchens 1949-2011 (Marco Daane)

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

Je zou dat gewroet in het verleden zinloos kunnen noemen, omdat niemand er rijker van wordt. Maar als het niet langer wordt verricht, breekt pas echt de armoede aan

Dagblad van het Noorden