Over dit hoofdstuk/artikel

Wim Hazeu

over J. Slauerhoff

over A. Roland Holst

brief aan A. Roland Holst

brief van J. Slauerhoff


1
Deze brief is thans in particulier bezit.
3
Dick Voûte, boekhandelaar en antiquaar.
2
De Russische marineofficier Vladimir Ivanovitsj Semenov (1867-1910) schreef op basis van zijn eigen ooggetuigenverslag twee werken over de Russisch-Japanse Oorlog, in het bijzonder over de Slag in de Straat van Tsjoesjima (tussen Japan en Korea) in 1905, t.w. Rasplata (The reckoning) en The battle of Tsu-shima (1909). In het begin van de oorlog werd het in Port Arthur (een door Rusland van China gepachte basis) gestationeerde Russische eskader uitgeschakeld. Rusland stuurde toen zijn Oostzeevloot (7 slagschepen, 6 zware kruisers en vele kleine schepen) naar het Verre Oosten. De vloot vertrok in twee fasen (14 oktober 1904 en 18 februari 1905) van Libau (thans Lipaja) in Letland, gedeeltelijk via het Suezkanaal, gedeeltelijk om Kaap de Goede Hoop. De gecombineerde vloot verenigde zich voor de kust van Indo-China en stoomde op naar Vladivostok. In de Straat van Korea, bij het Japanse eilandje Tsjoesjima, werd zij opgewacht door de Japanse vloot onder admiraal Togo en werd tussen 27 en 28 mei 1905 verpletterend verslagen. Slauerhoff had het plan om over deze oorlog een roman te schrijven.
3
Dick Voûte, boekhandelaar en antiquaar.
4
Slauerhoff doelt op het in noot 1 genoemde boek The battle of Tsu-shima van Semenov.
5
Het tweede en laatste deel van Rasplata gaat inderdaad over de tocht van de Baltische vloot van Libau (Letland) naar Tsjoesjima.
6
Slauerhoff was tussen 1925 en 1927 scheepsarts bij de Java-China-Japanlijn. De eerste vijf reizen maakte hij op de s.s. Tjileboet (in 1918 gebouwd, in 1942 getorpedeerd en gezonken). Hij bevoer het oorlogsgebied van de Russisch-Japanse Oorlog.
7
HrMs kruiser Java (gebouwd in 1921-1925, gezonken bij de Slag om de Javazee, 27 en 28 februari februari 1942).
8
Die neef was Jan D. Pronker, zoon van de oudste broer van Slauerhoffs moeder. Hij was officier bij de msd (Marine Stoomvaart Dienst), en was luitenant der zee 2de klasse en geen commandant.
9
HrMs kruiser De Ruyter (1925), gezonken bij de Slag om de Javazee.
10
Hij kreeg in september 1936 van Roland Holst diens bundel met korte prozateksten Voortekens. Die schreef er de volgende opdracht in: ‘Aan mijn makker en tegenvoeter Slaubaard van Jany’.
11
Pegasus (Griekse mythologie): gevleugeld paard. Ook: ‘zich aan het dichten zetten’.
12
Darja Collin, balletdanseres en -lerares, de grote liefde van Slauerhoff. Schrijver en dichter C.J. Kelk was als enige getuige van hun huwelijk op 3 september 1930 in Den Haag.
13
Bloed.
14
Ontvankelijk.
15
De dichter J.C. (Jacques) Bloem, die eind augustus met zijn zoon een week bij Roland Holst logeerde.
16
Slauerhoff had het plan om in het Zwitserse Merano, waar Heleen Hille Ris Lambers ook zat, te kuren blijkbaar nog steeds niet opgegeven.