Over dit hoofdstuk/artikel

Herman Sandman


1
Het Scholtenhuis, eind negentiende eeuw gebouwd door de industrieel Willem Albert Scholten, werd in de Tweede Wereldoorlog door de Sicherheitsdienst gebruikt als hoofdkwartier. Het was berucht, aangezien martelingen er schering en inslag waren. Bij de bevrijding in april 1945 werd het onderkomen verwoest, net als de hele oostkant van de Grote Markt. Waar ooit het Scholtenhuis stond, is nu Mutua Fides gevestigd, de sociëteit van studentenvereniging Vindicat atque Polit. – Robert Wilhelm Lehnhoff (1906-1950) had overigens niet de leiding van het Scholtenhuis, zoals wel wordt beweerd. Commandant was G.B. Haase Lehnhoff bleek als Referatleiter van de afdeling rechts georiënteerd verzet wel verantwoordelijk voor de grootste gruweldaden. Daarvoor kreeg hij ook de doodstraf. Lehnhoff was de laatste ter dood veroordeelde die geëxecuteerd werd. De Duitser ligt in een naamloos graf op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Hereweg.
2
Interview met Agnes van Gelder, Eefde, 13 april 2007.
3
Jacques den Haan, Onderweg, vallen en opstaan in de cultuurgeschiedenis (Amsterdam 1966), p. 631.
4
Toen de Duitsers in Apeldoorn kwamen, werden meteen alle notabelen opgepakt en weggevoerd, onder wie notaris Theo Walter. Met die actie wilden de bezetters laten zien dat er niet met hen te spotten viel.
5
A. Marja was het dichterspseudoniem van Arend Theodoor Mooij (1917-1964). Hij publiceerde onder meer het autobiografische Snippers op de rivier (1941), de poëzieverzamelbundel Nochtans een christen (1962) en stelde in 1946 de bundel Sint Maarten op de Montparnasse samen; een bloemlezing met werk van Groningse schrijvers Na de oorlog verzorgde hij met Fokke Sierksma de rubriek Literair Kwartier bij de Regionale Omroep Noord (ron, nu rtv Noord) Marja stond bekend om zijn scherpe pen en tong en was berucht als practical joker.
6
Interview met mr. W.R.H. Koops, Haren, 20 april 2007.
7
Geertjan van Meurs kreeg toen les van Herman Jan Scheltema, de latere hoogleraar en opvolger van Van Meurs Scheltema zat destijds ondergedoken bij D.W.L. Offerhaus, de huisarts van Walter/Van Gelder.
8
Het ouderlijk huis stond aan de Hoofdstraat, nummer 175. Daar is nu restaurant De Wilde Pieters gevestigd.
9
De Vertegenwoordiger – orgaan van de vereeniging van vertegenwoordigers in het uitgeversbedrijf, mei 1946, nummer 5, p. 27.
10
De winkel werd 27 oktober 1942 officieel omgedoopt in Boekhandel K.G. Walter.
11
De Vertegenwoordiger, o.c.
12
Toen het proces tegen de moordenaars van haar man begon, kreeg Van Gelder een oproep om te komen getuigen. Maar haar huisarts, Offerhaus, verbood het. Hij besloot in haar plaats te gaan. Hij wist immers net zoveel als zij.
13
Na Agnes Walter-van Gelder waren dat Idus Kuipers (1949-1954) en Dick Heij (1954-1977), die de zaak vanaf 1973 met zijn vrouw Mettie Heij-Epema runde.