Op zoek naar W.G. Sebalds heimat
Tegen de Oostenrijkse grens ligt het Duitse Wertach, W.G. Sebalds geboorteplaats. Wat was dat voor een plek, die hij in zijn debuutroman beschreef? En wat betekende het om daar in 1944 als zoon van een Wehrmacht-officier geboren te worden? Reinjan Mulder bezocht Sebald vijf jaar voor zijn dood in Engeland en trok vorig jaar naar de Beierse Allgäu op zoek naar Sebalds geboortehuis, de scholen uit zijn jeugd en de oorsprong van zijn ongewone schrijverschap.

Anton Valens: ‘Stukjes van mezelf’
Schrijver en schilder Anton Valens (1964-2021), van wie eind vorig jaar het schilderboek Een kniebuiging voor de ezel verscheen, liet een bonte verzameling usb-sticks na waarop een overvloed aan nagelaten teksten staan, ‘stukjes van mezelf’ zoals hij ze noemde. Vriend en eindredacteur van Valens, Johannes van der Sluis, inventariseerde het materiaal. Het werd graven op een schateiland.

Nicolaas Beets en de leugen van een prinses
Schrijver, dichter en predikant Nicolaas Beets, een vurige verdediger van het Huis van Oranje, had een bijzondere relatie met prinses Marianne (dochter van Willem I). Ze schreven elkaar lange, vertrouwelijke brieven, die ook over een pikante kwestie gingen: een affaire van de prinses met haar koetsier van wie ze zelfs een kind kreeg. Al vertelde ze Beets niet alles. Beets-biograaf Rick Honings doet verslag.
Het zakje met zand uit de hof van Gethsemané dat Beets van de prinses kreeg, heeft hij zijn hele leven bewaard als een reliek van een bijzondere vriendschap.

Adriaan van Oordt komt weer boven water
Adriaan van Oordt (1865-1910) is tegenwoordig een grote onbekende maar in zijn tijd was dat anders. Hij gaf een nieuwe impuls aan de historische roman, gold als een baanbreker van de neoromantiek en was betrokken bij Frederik van Eedens kolonie Walden. Daar is ook de enige herinnering aan zijn persoon te vinden, vertelt Marco Daane in deze eerste aflevering in de nieuwe serie ‘Boven Water’.

Inhoudsopgave
W.G. Sebald en Duitsland. Op zoek naar Sebe’s Wertach en Sonthofen (Reinjan Mulder)
‘Stukjes van mezelf’. Over de usb-sticks van Anton Valens (Johannes van der Sluis)
Niets te gering en niets te hoog. Leven, werken en vergetelheid van Adriaan van Oordt (Marco Daane)
De leugen van een ‘lieve Oranjebloem’. De vriendschap tussen Nicolaas Beets en prinses Marianne (Rick Honings)
LAAGWATER: Een met gelei omgeven dier. Bomans doet boodschappen voor Van Deyssel (Gé Vaartjes)
De ijzeren en de zachte hand. Pedagogiek bij F. Bordewijk en J.B. Schuil (Cor de Jong)
De machtige schim van Kafka. Willem Brakman en Franz Kafka (Gerben Wynia)
SCHOON & HAAKS: bespreekt marginale uitgaven van en over bespreekt marginale uitgaven van en over Anton van Duinkerken, Gerard Reve, Johann Peter Hebel, Friedrich Rückert, Albrecht Haushofer, Albert Vigoleis Thelen, OnnoSven Tromp en Nescio (Jan Paul Hinrichs)
DE LAATSTE PAGINA: Wilma Schuhmacher, 1927-2025 (Kees Snoek)
Omslag: Anton Valens, Zelfportret (2020). Lakverf op aluminium, 26 x 18 cm (Uit: Anton Valens, Een kniebuiging voor de ezel. Over tekenen en schilderen. Amsterdam / Antwerpen 2024).