Ondanks jaren van schrijnende armoede veroverde de Nederlandse dichter Fritz Vanderpyl (1876-1965) een plaats in de artistieke en literaire bohème van Parijs, waar hij met de grootste namen uit de kunst en de poëzie van zijn tijd verkeerde. Een portret door Daniel Cunin.
De vondst van brieven die Lucebert als achttienjarige dwangarbeider vanuit Duitsland naar een vriendin stuurde, bracht zes jaar geleden een golf van ontzetting teweeg. Verloor een adolescent zich in nazitaal en antisemitisme? Graa Boomsma bestudeerde de brieven grondig.
En verder: een interview met de oprichter van het Vlaamse Behoud de Begeerte, Luc Coorevits. Vic van de Reijt neemt afscheid van Lisette Lewin, Luuk Imhann vertelt welke boeken en schrijvers op hem van invloed zijn (geweest), en vertaler Roel Schuyt gedenkt Ismail Kadare.
Inhoudsopgave
Een schielijke oplichter? Over de betekenis van Bertus Swaanswijks oorlogsbrieven (Graa Boomsma)
Een ongenietbare levensgenieter. Fritz Vanderpyl: een Hollandse poète gastronome in Parijs (Daniel Cunin)
Behoud de Begeerte. Stichter Luc Coorevits blikt terug op veertig jaar literair ondernemen (Martine Cuyt)
Nergens bang voor geweest. Lisette Lewin (1939-2024) (Vic van de Reijt)
IN GESPREK MET DE VORIGEN Hoe ik mijn liefde voor de Nederlandse literatuur vond (Luuk Imhann)
SCHOON & HAAKS Jan Paul Hinrichs bespreekt marginale uitgaven van en over J. Heymans, August Willemsen, Pierre Lauffer, Lodewijk van Deyssel, Willem van Genk en W.F. Hermans, en Gerrit Kleis
DE LAATSTE PAGINA Ismail Kadare (1936-2024) (Roel Schuyt)
Omslag: Fritz Vanderpyl, portret door Maurice de Vlaminck, olieverf op doek, 1918. (privécollectie)
Details
Fritz Vanderpyl: een Hollandse poète gastronome in Parijs
Ondanks jaren van schrijnende armoede veroverde de Nederlandse dichter Fritz Vanderpyl (1876-1965) een plaats in de artistieke en literaire bohème van Parijs, waar hij zich in 1900 had gevestigd. Vandaag de dag is hij totaal vergeten, maar hij genoot voor de Tweede Wereldoorlog de nodige faam als Frans dichter en criticus, en verkeerde met de grootste namen uit de kunst en de poëzie van zijn tijd. Daniel Cunin kreeg inzage in zijn nog ongepubliceerde memoires en dagboekcahiers.
Een schielijke oplichter? Luceberts oorlogsbrieven
De vondst van brieven die Bertus Swaanswijk (Lucebert) in 1943-1944 als dwangarbeider vanuit Duitsland naar zijn vriendin Tiny Koppijn stuurde, brachten zes jaar geleden een golf van ontzetting teweeg. Verloor een adolescent zich inderdaad in nazitaal en antisemitisme? Graa Boomsma onderwierp de brieven aan een grondige bestudering.
Behoud de Begeerte: Luc Coorevits blikt terug op veertig jaar literatuur op het podium
Veertig jaar geleden stichtten Luc Coorevits en zijn vrouw Marianne Janssen Behoud de Begeerte. Een half miljoen bezoekers en tweeduizend voorstellingen later gunt Luc Coorevits De Parelduiker een terugblik op zijn levenswerk, dat een kwaliteitslabel werd voor literatuur op de planken.
Lisette Lewin (1939-2024)
Vic van de Reijt neemt afscheid van de auteur die hij bij Nijgh & Van Ditmar liet debuteren met de autobiografische roman Voor bijna alles bang geweest (1989).
En verder: In gesprek met de vorigen: schrijver Luuk Imhann schrijft over welke boeken en schrijvers op hem van invloed zijn (geweest). Jan Paul Hinrichs bespreekt marginale uitgaven van en over J. Heymans, August Willemsen, Pierre Lauffer, Lodewijk van Deyssel, Willem van Genk, W.F. Hermans en Gerrit Kleis. Vertaler Roel Schuyt gedenkt Ismail Kadare (1936-2024).