Hella S. Haasse in de ban van Tolkien
Van The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien zijn wereldwijd naar schatting 150 miljoen exemplaren verkocht. De roman werd bij verschijnen snel door Nederlandse critici opgemerkt. Dat Hella S. Haasse tot de vroege pleitbezorgers van het fantastische oeuvre van Tolkien hoort is weinig bekend. Nick ter Wal vond de tekst van een lovende toespraak die zij in Tolkiens aanwezigheid gaf.
Ging Lucebert vrijwillig naar Duitsland?
Alom is aangenomen dat Lucebert op zijn 18de vrijwillig deelnam aan de Arbeitseinsatz. H.U. Jessurun d’Oliveira laat zien dat van deze voorstelling van zaken niets klopt. Hij beschrijft hoe de verplichte tewerkstelling voor en tijdens de bezetting in elkaar stak en laat zien wat Lucebert daarover zelf heeft gezegd. Vrijwilligheid blijkt een aan verschuivingen onderhevig begrip. Conclusie: Lucebert ging welgemoed onvrijwillig en kwam van een koude kermis thuis.
De villa van Flaubert
Na Thomas Heerma van Voss, Julien Ignacio en Alma Mathijsen is Merijn de Boer de vierde schrijver die antwoord geeft op de door De Parelduiker aan jonge auteurs gestelde vraag welke boeken en schrijvers op hen van invloed zijn (geweest) en op welke manier. – Over Carthago, Albert Helman en Flaubert.
De oorlogsjaren van Madelon Székely-Lulofs
Nederlands succesvolste schrijver uit de eerste helft van de 20ste eeuw gaf in haar romans onverbloemd het ruwe leven van de rubberplanters weer met hun spilzucht en onbarmhartige optreden tegen de Javaanse koelies. Met haar tweede, Hongaarse echtgenoot verhuisde zij in 1938 naar Santpoort. Uit nieuw gevonden informatie blijkt dat de schrijfster daar nauw betrokken was bij het verzet.
En verder meer over de vertaalster Else Bukowska (1893-1942), een voetnoot door vertaler Kees Mercks bij het net verschenen Een driebenig paard, onverzonden brieven aan April/Dubenka van Bohumil Hrabal en een in memoriam van Willem van Toorn door dichter-collega Ad Zuiderent.
Inhoudsopgave
Ging Lucebert vrijwillig naar Duitsland? (H.U. Jessurun d’Oliveira)
Betoverd van het eerste tot het laatste woord. Hella S. Haasse in de ban van Tolkien (Nick ter Wal)
De oorlogsjaren van Madelon Székely-Lulofs. Santpoort als literair-muzikale verzetshaard (Frank Okker)
IN GESPREK MET DE VORIGEN: Merijn de Boer, De villa van Flaubert
Else Bukowska (1893-1942). Dichteres, schrijfster, vertaalster (Alexandra Nagel)
Bohumil Hrabals kronkelige levenspad (Kees Mercks)
SCHOON & HAAKS: Jan Paul Hinrichs bespreekt marginale uitgaven van en over Matthias Wegehaupt, Hanny, Michaelis, Gerard Reve, uitgeverij Andries Blitz, Cyrille Offermans, Thomas Bernhard en Igor Cornelissen
DE LAATSTE PAGINA: Willem van Toorn (1939-2024) (Ad Zuiderent)
Omslag: Hella S. Haasse, 1958. Foto Edith Visser (coll. Literatuurmuseum, Den Haag).