De schrijver F.C. Terborgh, pseudoniem van de diplomaat Reijnier Flaes, raakte in de jaren dertig van de vorige eeuw bevriend met dichter-romancier J. Slauerhoff. Terborgh-biograaf Hein Aalders zocht uit waar hun vriendschap op gestoeld was, hoe die Terborghs werk gestimuleerd en zelfs zijn levensbeschouwing verdiept heeft.

 

Na Thomas Heerma van Voss en Julien Ignacio is Alma Mathijsen de derde schrijver die antwoord geeft op de door De Parelduiker aan jonge auteurs gestelde vraag welke boeken en schrijvers op hen van invloed zijn (geweest) en op welke manier.
 
Als klein kind ontsnapte de Argentijnse schrijver Alberto Gerchunoff (1883-1950) aan antisemitische pogroms in Oost-Europa. Jan Hartman beschrijft hoe Gerchunoffs verblijf in joodse landbouwkolonies in Argentinië de inspiratie vormde voor het boek waarmee hij bekend zou worden en dat door Hartman nu in het Nederlands vertaald wordt: Los gauchos judíos.


 
En verder in de nieuwe Parelduiker: Sjoerd van Faassen over de ongebruikelijke vertelstijl en het antifascistische engagement van Eva Raedt-de Canter, Gerben Wynia over Henk Romijn Meijer en Raymond Carver; en een in memoriam van meesterdrukker Boris Rousseeuw door Flip Marsboom.

Inhoudsopgave

‘Leef in gedachten in de verte’. De vriendschap tussen F.C. Terborgh en J. Slauerhoff (Hein Aalders)
Alberto Gerchunoff. Auteur van Joodse gaucho’s (Jan Harman)
IN GESPREK MET DE VORIGEN: ‘Een tekst moet zelf helemaal niets willen’ (Alma Mathijsen)
Blauwe lavendel. De schrijfster Eva Raedt-de Canter (Sjoerd van Faassen)
Een vriendelijke, pretentieloze man. Over Henk Romijn Meijer en Raymond Carver (Gerben Wynia)
SCHOON & HAAKS: Jan Paul Hinrichs bespreekt marginale uitgaven van en over Nora Ikstena, Victor E. van Vriesland, Jan Kuijper, Charles Shannon, F.B. Hotz, J.C. Bloem en Jacob Israël de Haan
DE LAATSTE PAGINA: Boris Rousseeuw, 1959-2024 (Filip Marsboom)

Omslagfoto: J. Slauerhoff en F.C. Terborgh in Algeciras, Zuid-Spanje, 16 juni 1934. Foto genomen door Terborghs vrouw, Marguerite Flaes-Von Herrenschwand (coll. Literatuurmuseum, Den Haag).

Advertentie

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

Mooi is het dat De Parelduiker er is en ruimte biedt aan nieuwe vondsten en wetenswaardigheden over vergeten- of schrijvers van lang her.

Ingrid van der Graaf (Literair Nederland)