Graa Boomsma bekeek een oerversie van Remco Camperts beroemde verhaal ‘Alle dagen feest’ en merkte dat die korte vertelling uit 1949 allerminst feestelijk is.

Historicus Jaap Meijer publiceerde over vele joodse schrijvers, maar over zijn ervaringen met zijn vrouw en zoontje Ischa in concentratiekampen zweeg hij. Totdat hij in 1967 als dichter onder de naam Saul van Messel debuteerde.

Anton de Goede hoorde een opname van de dit laar overleden NTR-journaliste Jellie Brouwer. Het betreft een schrijversmiddag in Scheveningen waarop Heere Heeresma vertelt over zijn band met de kustplaats, en meer…

Gerard Reve, die op 14 december honderd jaar geleden werd geboren, werkte in 1985 mee aan een documentaire over Louis-Ferdinand Céline, waarin we de Franse schrijver een schunnig lied horen zingen. Reve zorgde voor de vrije vertaling ervan.

Inhoudsopgave

Niet alle dagen feest. Over een onbekend verhaal van Remco Campert (Graa Boomsma)
De late geboorte van Saul van Messel. Het opzienbarende poëziedebuut van de historicus Jaap Meijer (Wim Hazeu)
Rumoer in Zaandonderland. De oorlogsjaren van Daan van der Vat (Simon Knepper)
De geheime opname van Jellie Brouwer. Drie schrijvers in de Scheveningse Visafslag (Anton de Goede)
De literaire schatkamer van Rikkes Voss. Een ontmoeting met de vormgever van uitgeverij Manteau (Martine Cuyt)
Reve, Céline en Katinka (Gerben Wynia)
SCHOON & HAAKS, Jan Paul Hinrichs bespreekt marginale uitgaven over en van Max de Jong, F.C. Terborgh, Sergej Jesenin, Frans Claessens en Willem Elsschot, en J.J. Voskuil

 

Omslag: Remco Campert op de Frans Hendriksz. Oetgensbrug over de Prinsengracht bij de Amstel, 1948. Fotograaf onbekend (Literatuurmuseum, Den Haag).

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

Een tijdschrift voor het kleine onderzoek, dat vaak even amusant of opwindend is als het grote

Kees Fens