Andrea Manga Bell was de dochter van een Afro-Cubaanse pianist, de echtgenote van een Kameroense prins en redactrice van een Berlijns tijdschrift. Maar ze was ook de geliefde van Joseph Roth.

Marsha Keja doet in dit nummer uit de doeken hoe schrijver, dichter en bioloog Dick Hillenius een jaar de literaire bijlage van het glossy blad Avenue bestierde.

Ronald Bos reisde de jonge Kafka achterna naar het eiland Helgoland in de Noordzee. Het werd een tocht vol onwaarschijnlijkheden en misverstanden.

Heimatmuseum van Graal-Müritz. Behalve veel Kafkamemoralia staat er ook een deel van een trap uit Haus Huter. ‘Hierover, zou je kunnen zeggen, is Kafka omhoog en omlaag gelopen!’

In dit nummer ook de eerste reactie op de vraag die De Parelduiker aan een aantal jonge auteurs vroeg: welke boeken of schrijvers op hun schrijverschap of werk van invloed zijn, en op welke manier. Thomas Heerma van Voss (1990) bijt het spits af.

Ten slotte is er aandacht voor Henriette Roland Holst, een anarchistische uitgave in Nescio-vermomming, een in memoriam van de Franse acteur en schrijver Ari Boulogne en besprekingen van marginale uitgaven van en over E. du Perron, Boudewijn van Houten, Louis Ferron, Joost Veerkamp en Sonja Prins.

Inhoudsopgave

Andrea Manga Bell. ‘De vrouw die van Joseph Roth een man maakte’ (Femke Foppema)

Avenue Literair, de muze van Dick Hillenius (Marsha Keja)

Kafka aan zee. Een reis in zijn voet- en dwaalsporen (Ronald Bos)

LAAGWATER: Spaanse crimineel vermomd als Nescio (Sytze van der Veen)

In gesprek met de vorigen I (Thomas Heerma van Voss)

Henriette Holst en de Buissche Heide (José Boyens)

SCHOON & HAAKS: Jan Paul Hinrichs bespreekt marginale uitgaven over en van E. du Perron, Boudewijn van Houten, Louis Ferron, Joost Veerkamp en Sonja Prins

DE LAATSTE PAGINA: Ari Boulogne (1962-2023) (Menno Voskuil)

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

Het enige literaire tijdschrift dat ik van het eerste tot het laatste woord lees

Een lezer