Basuki Gunawan schreef hét vervolg op Oeroeg
De novelle Winarta (1954) van de Indonesische schrijver en socioloog Basuki Gunawan (1929-2014) verscheen vorig jaar pas, postuum, in boekvorm. De novelle lag indertijd te gevoelig om uitgegeven te worden. David Colmer dook zeventig jaar later in de geschiedenis van boek en auteur.

Een wuivende passant. Het leven van Olivier Boelen
Olivier Boelen dook in de jaren 60 en 70 geregeld op in de Nederlandse literatuur: als vertaler, organisator en uitgever. Maar ook als journalist, toneelspeler en producent. Steeds kortstondig, als een wuivende passant. Wie was deze mysterieuze duizendpoot?

Een onbekend dagboek van Sanne Bruinier
Van de bijna vergeten beeldend kunstenaar Sanne Bruinier (1875-1951) gaf Andreas Burnier in 1993 haar brieven uit Parijs en Florence uit. Recent werd echter een omvangrijk dagboek van haar gevonden dat licht werpt op haar langdurige verblijf in Polen en Duitsland

Liquidaties in Lolita
Lolita (1958) is het verhaal van een mooiprater die zich presenteert als een hartstochtelijk minnaar. Maar schijn bedriegt. Nabokov bereidt de aandachtige lezer al snel voor op het feit dat de hoofdpersoon een moordlustige crimineel is.

Verder: De gelauwerde Franse schrijver Roger Vailland in de jonge republiek Indonesië, recensies van marginale uitgaven en een in-memoriam door Lisa Kuitert van de boekwetenschapper P.J. Buijnsters.

Inhoudsopgave

Basuki Gunawan, Winarta en ik (David Colmer)

Een wuivende passant. Het leven van Olivier Boelen (Menno Voskuil)

‘Vreemd is alles gelopen in die jaren…’ Sanne Bruinier: een onbekend dagboek uit Parijs, Florence, Warschau en Dornach (Jan Paul Hinrichs)

LAAGWATER: Bij een foto van Geerten Meijsing (Jack van der Weide)

Liquidaties in Lolita (Gerard de Vries)

Merde of merdeka. Roger Vailland in de jonge republiek Indonesië (Frank Okker)

SCHOON & HAAKS: Met: Verzamelde poëzie van Max de Jong e.a. Maxiana; cultstatus voor Amœne van Haersolte?; en Jevgeni Onegin opnieuw vertaald (Jan Paul Hinrichs)

DE LAATSTE PAGINA: P.J. Buijnsters, 1933-2022 (Lisa Kuitert)

Omslag: Basuki Gunawan (collectie familie Gunawan).

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

Toch wel het leukste tijdschrift van Nederland

Tzum