Marcel Proust en de moederwarmte

Leesgeluk – dat is wat Marcel Proust met zijn romancyclus À la recherche du temps perdu wil doorgeven. De onderdompeling in boeken leidde bij hem al vroeg tot schrijflust. De Recherche is de geschiedenis van een kind dat op tienjarige leeftijd al de beroemdste schrijver van Frankrijk wilde worden, ondanks zijn zwakke gezondheid, ondanks verspilde jaren in de beau monde van Parijs. Hein Groen duikt in de wereld van Proust en beziet de relatie tot zijn aanbeden moeder, Jeanne Weil, en tot de joodse cultuur.

Tekstcorrecties van Proust in de Recherche

Grete Weils verdwenen onderduikroman

Wat heeft de Duitse schrijfster Grete Weil (1906-1999) ertoe gebracht om na de oorlog een paar sterk autobiografische boeken te publiceren, maar Der Weg zur Grenze, haar eerste en dikste roman, die ze nog tijdens haar onderduik in Amsterdam schreef, tot haar dood in de la te houden? De Duitse historica Ingvild Richardsen ontdekte tussen alle correspondentie en de foto’s uit Weils jaren als fotograaf het typoscript van een complete roman. Reinjan Mulder doet verslag.

Grete Weil

Jac. van Looy en de rol van echtgenote Titia
Titia van Looy-van Gelder vervulde in het leven van haar man, de schilder-schrijver Jac. van Looy (1855-1930), de rol van pr-dame, manager, redacteur en moederkloek. Ze hield hem zorgvuldig uit de wind en cijferde zichzelf categorisch weg. Na zijn dood ging ze daarmee verder: belangrijke gegevens en ook teksten uit Van Looys leven en loopbaan hield ze opzettelijk achterwege. Andere voegde ze soms naar eigen believen toe. Marco Daane, wiens biografie Monsieur le Coloriste, Jac.van Looy, dubbeltalent gelijktijdig verschijnt bij uitgeverij Van Oorschot, laat zien dat deze nasleep behalve op Titia ook nieuw licht werpt op Willem Kloos, met wie ze hard in aanvaring kwam.

En verder

Het verborgen leven van Robert H. van Gulik. Artien Utrecht dient Tom Phijffer van repliek inzake diens kritische kanttekeningen bij de postkoloniale literatuurbenadering. Jan Paul Hinrichs bespreekt boeken van en over Oekraïense poëzie, C.O. Jellema, Vladimir Majakovski, Geerten Meijsing en een Italiaanse vertaling van Alex Roeka. Roos Custers staat stil bij het overlijden van uitgever Ronald Dietz.

No. 2022/4 verschijnt circa 15 oktober.

omslag: Marcel Proust. Potloodschets door Jacques-Émile Blanche, 1 oktober 1891, Trouville.

Inhoudsopgave

Hein Groen
Prousts tweede werkelijkheid

Reinjan Mulder
Grete Weils verdwenen roman Der Weg zur Grenze

Marco Daane
Plantenleven en parasieten. De firma’s Kloos en Van Looy en de tijdzeef

Artien Utrecht
Postkoloniale kritiek is bittere noodzaak

LAAGWATER
Rody Chamuleau
Het verborgen leven van Robert H. van Gulik

SCHOON & HAAKS
Jan Paul Hinrichs
Oekraïense poëzie, C.O. Jellema, Vladimir Majakovski, Geerten Meijsing en Alex Roeka

DE LAATSTE PAGINA
Roos Custers
Ronald Dietz (1946-2022)

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

een prachtig nummer

Remco Campert