Simon Vinkenoogs en de oorlog
De Amsterdamse volksjongen Simon Vinkenoog (1928-2009) bleef enig kind en zijn vader verdween al snel. De oorlog hakte er nog eens flink in. Haat werd het kernwoord van zijn poëziedebuut Wondkoorts.

Otto Maria Carpeaux: een literaire kosmopoliet
De Oostenrijkse schrijver en journalist Otto Maria Carpeaux was een voorloper van zijn beroemde landgenoot Stefan Zweig, toen hij in 1939 vanuit Antwerpen naar Brazilië vluchtte. Als literatuurpaus in Brazilië bracht hij schrijvers als Vestdijk, Hermans en Slauerhoff voor het voetlicht.

Max Havelaar en het gevaar van postkolonialisme
Tom Phijffer legt De postkoloniale spiegel over de knie. Het lijkt, beweert hij, dat wat geleerden ons ooit over het verleden vertelden in twijfel getrokken moet worden. De geschiedenis moet blijkbaar herschreven worden met de inzichten van nu. Phijffers stuk is het startsein van wat een pittig debat kan worden.

Verhalen over de oorlog, verzameld door Marga Minco
Vreemd genoeg blijkt een door Marga Minco samengestelde bloemlezing verhalen van Nederlandse schrijvers over de oorlog uit 1995 nooit gerecenseerd te zijn. Die bundel laat zien dat al in een vroeg stadium na de oorlog kritiek geleverd werd op de Nederlandse passiviteit.

En verder
Jan Paul Hinrichs bespreekt boeken over en van Chr.J. van Geel, Max Kijzer, Kees Verheul, Vladislav Chodasevitsj, Peter Verstegen en Willem Elsschot. Hein Aalders herdenkt Jan Fontijn (1936-2022).

Inhoudsopgave

‘Verdom de oorlog, beziel de vrede. Simon Vinkenoogs honger’ (Derrick Bergman en Graa Boomsma)
‘Otto Maria Carpeaux. Literaire kosmopoliet tussen Wenen, Antwerpen en Rio de Janeiro’ (Peter Daerden)
Max Havelaar en de waarheid in Lebak. Over het gevaar van postkolonialisme’ (Tom Phijffer)
‘Onder onze ogen. Verhalen over de oorlog, verzameld door Marga Minco’ (Ellen Krol)
SCHOON & HAAKS (Jan Paul Hinrichs)
DE LAATSTE PAGINA, Jan Fontijn, 1936-2022 (Hein Aalders)

omslag: Simon Vinkenoog, Parijs 1957. Foto Eddy Posthuma de Boer

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

Koop De Parelduiker.

Arjen Fortuin