Dierenmens A. Koolhaas

Hoe kwam Anton Koolhaas (1912-1992) er als veertiger toe om met een bundel dierenverhalen de stap naar het schrijverschap te zetten? In interviews gaf Koolhaas er kleurrijke verklaringen voor, maar de archieven vertellen nog een ander verhaal, waarin vooral politiek, vriendschap en geld een belangrijke rol spelen.

De jonge Koos Speenhoff, circa 1890

De vlegeljaren van Koos Speenhoff

Koos Speenhoff (1869-1945) was onze eerste singer-songwriter. Een zeer bekende Nederlander in zijn tijd die geliefd was bij het ongeletterde én het geletterde deel van Nederland. Hij werd onze best verkopende dichter. Zowel Greshoff als Carmiggelt roemde zijn proza en vond hem een superieure stilist. Zijn biograaf Jacques Klöters beschrijft de weg naar zijn roem.


Andries de Hoghe en de doden

Zijn Strofen behoren tot de canon van de homo-erotische poëzie. Het dichterschap van Andries de Hoghe bleef beperkt tot één bundel, maar deze werd in homokringen bewonderd, gekoesterd, bezongen, geciteerd en nagevolgd. In een verhaal van de dichter Jac. van Hattum is De Hoghes bundel het offer voor een mannenvriendschap die niet mocht en ook niet kon bestaan.

De feesten en de nachtmerries van Hans Keilson

Tweemaal zwengelde de Amerikaanse literaire journalistiek de publiciteit rond Hans Keilson (1909-2011) aan. Maar onbekommerd feestvieren was er voor de schrijver niet bij. Keilson-biograaf Jos Versteegen schetst een schrijversbestaan met een hype als ontknoping.

En verder

Een buurjongen uit plan Zuid (Heere Heeresma), een polemiek over Louis Th. Lehmann, Daan Cartens herdenkt Inez van Dullemen (1925-2021) en Jan Paul Hinrichs bespreekt boeken over en van Louis Th. Lehmann, F.C. Terborgh, H. Marsman en Johann Wolfgang Goethe.

Inhoudsopgave

Lodewijk Verduin, Dierenmens A. Koolhaas. Zijn literaire ontwikkeling in drie en enige keerpunten

Jacques Klöters, Koos Speenhoff, voordat hij de heer J.H. Speenhoff werd

Marco Entrop, ‘Want wij zijn anderen’. Andries de Hoghe en de doden

Jos Versteegen, De feesten en de nachtmerries van Hans Keilson. Een schrijversbestaan met een hype als ontknoping

LAAGWATER  Nico Keuning, Een buurjongen uit plan Zuid

Gerben Wynia, L.Th. Lehmann over John Cowper Powys

Jaap van der Bent, Weerwoord

SCHOON & HAAKS  Jan Paul Hinrichs

DE LAATSTE PAGINA  Daan Cartens, Inez van Dullemen (1925-2021)

 

Omslag: Anton Koolhaas, jaren zestig. Foto An Tydeman (collectie Literatuurmuseum, Den Haag).

 

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

Voor wie zich om de literatuur bekommert en het huidige literaire beeld gespiegeld wil zien aan het rijke literaire verleden doet er goed aan De Parelduiker te lezen

Ingrid van der Graaf (Literair Nederland)