De lieveling van de fraters: het dubbelleven van Frank Martinus Arion

Frank Martinus Arion (1936-2015) wordt vaak in een adem genoemd met twee andere Curaçaose schrijvers, Tip Marugg en Boeli van Leeuwen, maar hij onderscheidt zich door afkomst en kleur. Arion was een zwarte schrijver uit een arme volkswijk. Hij groeide op tussen de fraters en overwoog priester te worden. Als talentvolle zwarte leerling moest hij zich overeind houden tussen de witte elitaire jongens van het eiland. De jonge Arion leidde een dubbelleven: gevangen tussen twee culturen, twee talen, twee landen en twee kleuren. Een portret van zijn jeugd door Arion-biograaf Mineke de Vries

Brijs versus Bovary

Stefan Brijs’ roman Zonder liefde (2019) over een platonische liefde kreeg niet de besprekingen die hij verdiende. Ellen Krol laat zien dat de roman van Brijs in gesprek blijkt te gaan met Flauberts Madame Bovary. Vooral met Emma’s man, Charles Bovary, de bespotte hoorndrager.

Herinneringen aan De Engelbewaarder.
Geschiedenis van een literair kwartaalschrift (1975-1982)

50 jaar geleden opende het ‘Amsterdamsch Litterair Café De Engelbewaarder’ zijn deuren. Het moest, schrijft Hans van der Klis, een culturele vrijplaats worden, een bruisende plek van literatuur, muziek, theater en beeldende kunst. De tastbaarste herinnering aan dit café is het kwartaalschrift De Engelbewaarder, dat een belangrijke impuls gaf aan de literaire biografie in Nederland.

En verder:

Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog verscheen Menno ter Braaks Van oude en nieuwe christenen in het Italiaans. De vertaling was van Corinna van Schendel, de dochter van Ter Braaks vriend Arthur van Schendel. Waarom en hoe kwam deze uitgave tot stand?

Recent verscheen het eerste deel van een lijvige documentatie over P.J. Meertens, de volks- en letterkundige, die als Anton Beerta is geportretteerd door J.J. Voskuil in de cultroman Het Bureau. Meertens’ dagboek zegt veel over het letterkundige leven in de vorige eeuw. Hij blijkt een sleutelfiguur.

Inhoudsopgave

Mineke de Vries, De lieveling van de fraters. Het dubbelleven van Frank Martinus Arion

Ellen Krol, Een en ander over hoorndragers. Naar aanleiding van Zonder liefde van Stefan Brijs

Hans van der Klis, Herinneringen aan De Engelbewaarder (1975-1982). Een strikt niet-commerciële liefhebberij

LAAGWATER  Jan Gielkens, Letterkundige Almanak Erts gedoopt

Corinna van Schendel, La democrazia di nessunoMenno ter Braak in het Italiaans vertaald, 1943-1945

SCHOON & HAAKS  Jan Paul Hinrichs

Ingezonden brief: Ype Koopmans, Wie stonden er model voor Japi en Bavink…, gevolgd door een weerwoord van Lieneke Frerichs

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

Het enige tijdschrift waarop ik geabonneerd ben dat ik ook daadwerkelijk lees, van de eerste tot de laatste pagina.

Willem Zadelhoff