De beginjaren van H. Marsman
In 1923 verscheen Marsmans debuutbundel Verzen. Dit befaamde ‘rode boekje’ bevat dertig gedichten, een kleine selectie uit de meer dan honderd gedichten die Marsman vanaf 1916 heeft geschreven. H.T.M. van Vliet ligt een tip van de sluier over dit jeugdwerk op, waarvan enkele tientallen gedichten nooit eerder zijn gepubliceerd.

Józef Wittlins roman Het zout der aarde
In 1937 verscheen in een Nederlandse vertaling van A.E. Boutelje Het zout der aarde, de roman van de Poolse schrijver Józef Wittlin (1896-1976), die hem in 1939 een nominatie voor de Nobelprijs voor Literatuur opleverde. Dat boek was indertijd wereldwijd een artistiek en commercieel succes. Tegenwoordig geniet Wittlin, die bevriend was met Joseph Roth, vrijwel alleen in literaire kringen bekendheid. Deze maand verschijnt een nieuwe vertaling bij uitgeverij Wereldbibliotheek.

Sander Kollaard herontdekt Judicus Verstegen
Judicus Verstegen (1933-2015) gold eind jaren zestig als de evenknie van de grote Hermans. Dat had veel te maken met zijn indrukwekkende debuutroman, Legt uw hart daarop, uit 1967. Zowel schrijver als boek is alweer heel lang vergeten. Sander Kollaard, winnaar van de Librisprijs 2020 voor de roman Uit het leven van een hond, pleit voor eerherstel.

De collaborateur en de vervalser: schilder Han van Meegeren en dichter Martien Beversluis
Terwijl de kunstschilder Han van Meegeren tijdens de oorlog zijn methode om valse Vermeers te schilderen perfectioneerde, werkte hij aan een groot boek over zijn werk. De dichter Martien Beversluis schreef voor het boek meer dan twintig gedichten. Eén exemplaar bleek aan Hitler opgestuurd.

Publiciteit

Mario Molegraaf schreef in de PZC van 19 oktober 2020 over het stuk van de Middelburger Lo van Driel over de Zeeuwse dichter Beversluis. Daarover gaat ook de weblog van Jaap de Jong van 25 juni 2020

Inhoudsopgave

H.T.M. Van Vliet
‘Brenger van een nieuwen Tijd’. De beginjaren van H. Marsman

Madeleine Rietra
Józef Wittlins roman Het zout der aarde. Portret van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie kort voor de Eerste Wereldoorlog

Sander Kollaard
Legt uw hart daarop. Over het debuut van Judicus Verstegen (1933-2015)

Lo van Driel
De collaborateur en de vervalser. Over de schilder Han van Meegeren en de dichter Martien Beversluis

SCHOON & HAAKS – Jan Paul Hinrichs (F.C. Terborgh, Aan de grens. Chinese gedichten; Arie van der Ent (vert.), Repercussies uit het Russisch | Meer repercussies uit het Russisch; Maarten Asscher, Geheime verbindingen. Vijf fotosyntheses; Martine Cuyt, Liefdevol opgedragen. Geschreven boekopdrachten van Willem Elsschot)

Martine Cuyt
‘Ik kreeg van Elsschot een groet uit het hiernamaals’. Carry De Weert verzorgde zieke schrijver kort voor zijn dood

LAAGWATER
Marco Entrop
De commandant die ‘u’ zei tegen de Joden
Jack van der Weide
De dominee van Amersfoort

DE LAATSTE PAGINA
Hans Boland
Machteld Bokhove (1949-2020)

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

Het prachtblad De Parelduiker – lees dat blad!

Jan Geurt Gaarlandt