Waldie van Eck: een literaire groupie?
Een ‘literaire groupie’ werd ze wel genoemd of een ‘literair angehauchte’ bibliothecaresse. Voor Hanny Michaelis was ze een ‘rivale’ in de liefde. Waldie van Eck (1898-1968) duikt af en toe op in de voetnoten van de literatuurgeschiedenis. Ze had een korte relatie met de Amerikaanse schrijver Sherwood Anderson, van wie ze een roman vertaalde, chaperonneerde Slauerhoff naar het beruchte Midzomerfeest van 1925 en maakte graag met Nescio een praatje. Maar wie was deze extraverte vrouw met een flinke neiging tot bewieroking? Hein Aalders schetst een portret van deze literaire bemiddelaar.

Joseph Roth in Łódź
Hotel Savoy, een van de eerste romans die Joseph Roth schreef, verscheen in 1924. Het verhaal speelt zich af kort na de Eerste Wereldoorlog. Het hotel waar de titel naar verwijst bestond echt. Sterker, het bestaat nog steeds. Alle reden dus voor Roos Custers om honderd jaar na dato eens een kijkje te gaan nemen in het hotel in het Poolse Łódź waar Roth zijn roman situeerde.

Uitgever Julien Weverbergh 90 jaar
‘Wat niet verteld wordt, bestaat niet’, aldus Julien Weverbergh, oud-mandarijn van de Vlaamse letteren die op 26 mei 90 wordt. Martine Cuyt, oud-kunstredacteur van Gazet van Antwerpen, laat hem aan het woord. Een portret van de man die literatuurgeschiedenis schreef, over de belangrijkste episodes uit zijn leven, ruimschoots aangevuld met niet eerder gepubliceerde documenten uit zijn privéarchief. Passeren uiteraard de revue: Jeroen Brouwers, Angèle Manteau en Louis Paul Boon.

Publiciteit

Maarten Moll besteede op 30 mei in Het Parool uitgebreid aandacht aan het stuk over de Amsterdamse bibliothecaresse Waldie van Eck. De Standaard signaleerde op 30 mei Els Snicks vondst van het terras in Oostende waar Joseph Roth en Stefan Zweig met elkaar een glas dronken. Tzum stond op 18 mei stil bij het stuk dat Tzum-medewerker Roos Custers schreef over Hotel Savoy. ‘Nauwgezet beschrijft Custers het enorme, bijna verlaten hotel, de stad en het boek en ze blijft er natuurlijk ook overnachten. Er blijft één geheim over. Wat is er te zien op de zevende verdieping? De verdieping blijft gesloten voor de gasten. Maar dan kennen ze Custers nog niet.’

Inhoudsopgave

Waldie van Eck: Een aparte dame in de letteren (Hein Aalders)
‘Ik ben een dinosaurus geworden’. Interview met oud-mandarijn der Vlaamse letteren, Julien Weverbergh, die 90 wordt (Martine Cuyt)
Hotel Savoy. Joseph Roth in Łódź (Roos Custers)
Laagwater: Roth en Zweig op het terras van… Hotel Helvetia (Els Snick); Met Stefan Zweig naar Artis (Piet Wackie Eysten)
Een brief omdat je in godsnaam toch iets doen moet. Correspondentie tussen Heere Heeresma en Nico Scheepmaker (Thomas Heerma van Voss)
Schoon & haaks: Willem Brakman, Gerard Reve, T.M.F. Steen en Jan Hanlo (Jan Paul Hinrichs)
De Laatste Pagina: Jevgeni Vitkovski – 1950-2020 (Jan Paul Hinrichs)

Omslag: Waldie van Eck, getekend portret (gemengde techniek) door Jaap Kaas, 1925 (coll. Literatuurmuseum, Den Haag).

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

Eigenlijk zou iedereen die de letteren een warm hart toedraagt zich spoorslags moeten abonneren op De Parelduiker

Trouw