Carry van Bruggen
Carry van Bruggen (1881-1932) is de enige modernistische schrijfster van Nederland. Haar romans Heleen en Eva worden zeer gewaardeerd en Menno ter Braak en J.L. Heldring bewonderden haar filosofische werk Prometheus. Een echte biografie ontbreekt echter nog, ook omdat weinig persoonlijke correspondentie bewaard is gebleven. Maar het Nationaal Archief bevat ruim veertig brieven van Van Bruggen aan haar ambitieuze vriendin Marie Anne Tellegen, die later als directeur van het Kabinet der Koningin de ‘ongekroonde onderkoningin’ van Nederland genoemd werd. Deze correspondentie laat Carry van Bruggen zien als schrijfster, als moeder, als minnares en vooral als hardwerkende, gescheiden vrouw.

Voskuils Bureau op de radio
J.J. Voskuil werkte op de achtergrond mee aan het hoorspel dat Peter te Nuyl en Krijn ter Braak van zijn zevendelige roman Het Bureau maakten. Uit de briefwisselingen van de acteur en de regisseur met de schrijver blijkt hoe groot Voskuils inbreng was in het scenario en hoe persoonlijk zijn betrokkenheid was bij het boek en de personages. De scheidslijn tussen J.J. Voskuil en hoofdpersoon Maarten Koning lijkt steeds dunner. Zijn betrokkenheid zorgde uiteindelijk ook voor teleurstelling.

Janwillem van de Wetering: Zen en de kunst van het schrijven
Janwillem van de Wetering werd beroemd als schrijver van de politieromans over Grijpstra en De Gier. Rond 1980 was hij een gevierd bestsellerauteur in binnen- en buitenland. Zijn avontuurlijke leven was onderdeel van zijn verkoopsucces: hij maakte deel uit van een motorbende, vertoefde lange tijd in een zenboeddhistisch klooster, verdiende zijn geld in de handel en was politievrijwilliger. Uiteindelijk landde hij op een afgelegen plek in Amerika. Gaandeweg werd hij ook door de literaire kritiek omarmd.

Inhoudsopgave

Dierbaar wormpje. Brieven van Carry van Bruggen aan Marie Anne Tellegen (Petra Teunissen)
‘Houd Maarten onderkoeld, want zo is hij’. J.J. Voskuil en de totstandkoming van het hoorspel Het Bureau (Marsha Keja)
Begeerte rooft den moed. Lütkebühls parelduiker (Maurits Verhoeff)
‘Van roem krijg je een grote bolle kop’. Het schrijverschap van Janwillem van de Wetering (Marjan Beijering)
BERLINER BEOBACHTER Museum des Exils (Hans Olink)
SCHOON & HAAKS: Joke Linders – en F.B. Hotz – in Oegstgeest, Leo van Breen in Taormina, Nescio ontrafeld o.a. door Maurits Verhoeff, Obsessies van Havank en een eerbetoon aan Ben Walenkamp – van de Leidse Galerie Walenkamp (Jan Paul Hinrichs)
DE LAATSTE PAGINA Edgar Hilsenrath, 1926-2018 (Paul Arnoldussen)

 

omslag: Carry van Bruggen, door Herman Hana, tekening in gekleurd krijt, gedateerd 17 juli 1925 (collectie Literatuurmuseum)

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

Het interessantste literaire tijdschrift van Nederland

Bert van Weenen