Het teruggevonden debuut van Slauerhoff

Kan er nog iets nieuws verschijnen van Slauerhoff, die precies 120 jaar geleden in Leeuwarden geboren werd? Ja. Een bibliothecaris deed een gelukkige greep in de kelders van een Rotterdamse bibliotheek. Het was bekend dat Slauerhoff in zijn studententijd een spotnovelle had gepubliceerd over het gezin waar hij op kamers woonde. De publicatie kwam echter nooit boven water. Toch is hij nu te lezen in De Parelduiker: een satirisch verhaal waarin hij zeer getrouw zijn oom en tante te kijk zet.

Literair Leeuwarden (derde deel en slot)

Voor sommigen leek Leeuwarden een provinciale grijze muis, waar men cultuur het liefst in het frituurvet gooit. Maar dat berust op een misverstand. De uitverkiezing tot Culturele Hoofdstad van Europa bracht alles nog eens in een stroomversnelling. De culturele klimaatverandering schemert ook door in het werk van de schrijvers die tegenwoordig in en om de Friese hoofdstad actief zijn. (Over Ilja Leonard Pfeijffer, Tsjêbbe Hettinga, Steven H.P. de Jong, Baukje Wytsma, Arjan Hut, Henk Wolf, Eeltsje Hettinga, Syds Wiersma, Hein Jaap Hilarides, Aggie van der Meer en  Rodaan Al Galidi.)

Inhoudsopgave

ARJAN HUT
Literair Leeuwarden III
Van cultuurvervuiling tot culturele hoofdstad

HEIN AALDERS
Luctor et emergo
Een teruggevonden verhaal van Slauerhoff

H.T.M. VAN VLIET
In de ban van Japan
Louis Couperus in het Verre Oosten

NIELS BOKHOVE
James Joyce zal moeten zingen
Rein Blijstra bespreekt Finnegans Wake

GERARD VAN KRIEKEN
Door het land der lemen torens
Den Doolaard in Marokko

BERLINER BEOBACHTER
Hans Olink
Wanderlust

SCHOON & HAAKS
Jan Paul Hinrichs
(Corrado Hoorweg, Wolfgang Frommel, ontwerpstudio Hard Werken, Emile en José Erens, Mensje van Keulen en A.C.W. Staring)

DE LAATSTE PAGINA
Paul Arnoldussen
Vladimir Vojnovitsj (1932-2018)

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

Mooi is het dat De Parelduiker er is en ruimte biedt aan nieuwe vondsten en wetenswaardigheden over vergeten- of schrijvers van lang her.

Ingrid van der Graaf (Literair Nederland)