A. Alberts
Hoewel Alberts het steeds in vraaggesprekken ontkende, lijkt het personage Dalem uit zijn bekendste roman De vergaderzaal (1974) in zijn ‘gekte’ sterk op zijn schepper, zo schrift Alberts’ biograaf Graa Boomsma. Enige brieven van Alberts aan zijn leermeester prof. Gerretson (de dichter Geerten Gossaert) onthullen dat. De naam Dalem verwijst niet alleen naar het turbulente Indische verleden van Alberts maar ook naar diens innerlijke gespletenheid na zijn terugkeer eind 1946 in het vaderland.

Luister hier naar een gesprek dat Wim Noordhoek in 1986 met de schrijver voerde.

Waar was Gerard Reve op 7 mei 1945?
Dankzij de biografie van Nop Maas weten we dat Gerard Reve op 7 mei begon te werken als verslaggever voor Het Parool. Maar wat de biografie niet vermeldt is dat Reve die dag op de Dam aanwezig was en net als honderden anderen moest vluchten voor de kogelregen die de Duitsers vanuit de Groote Club op de menigte richtte. Vijf mensen forceerden de deur van een boekwinkel om de hoek in de Kalverstraat en hielden zich daar een tijd  schuil. Onder hen Gerard Reve. Dat blijkt uit een boek met geschreven opdrachten van deze vijf mensen, dat nu door een nazaat aan het Letterkundig Museum wordt overgedragen.

Multatuli’s Legioen
Er is altijd wat lacherig gedaan over Multatuli’s ‘Legioen van Insulinde’, de groep jonge vrouwen rond de schrijver die hem zouden moeten helpen orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië. Een nieuw rijk met hemzelf als vorst en zijn nichtje als kroonprinses lachte hem toe. Was dit een grap, een manier om geliefde meisjes voor zich te winnen, of bittere ernst? Hijzelf geloofde er vermoedelijk heilig in, vooral nadat hij het werkterrein voor de meisjes had uitgebreid tot zijn dagelijks leven. Gaia van Bruggen licht toe.

En verder:
carl niekerk, Het verhaal van een ansichtkaart. Over een foto uit Nederlands Indië
gerben wynia, Magische bezweringen en koortsachtige brouwsels. C.O. Jellema en de poëzie van Christine Lavant
hans olink, Kunstenaarskolonie in Berlijn
jan paul hinrichs, Schoon & haaks (Jan H. Eekhout, C.O. Jellema: Brieven aan mijn broer, Geerten Meijsing schrijft Nanne Tepper, verzen van William Blake vertaald)
paul arnoldussen, Thérèse Cornips (1926-2016)

Advertentie

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

Koop De Parelduiker.

Arjen Fortuin