Over dit hoofdstuk/artikel

Marco Entrop

over G.J.M. van het Reve


1
‘Ik wilde je vragen, of jij niet bevorderen kunt, […] dat er naar De Avonden een zogeheten “musical” tot stand komt. Omdat jij zo veel mensen uit dat vak kent.’ Brief aan Tiny & Simon Carmiggelt, d.d. 20 juni 1972, in: Gerard Reve, Brieven aan Simon C. 1971-1975 (Utrecht 1982), p. 179. De citaten uit De Avonden in dit artikel zijn afkomstig uit de uitgave in Verzameld werk, deel 1 (Amsterdam-Antwerpen 1998), p. 59-317.
2
Brief van Gerard Reve aan Theater ‘Het Vervolg’ Maastricht, d.d. 31 oktober 1996, afgedrukt in programmaboekje De Avonden van Gerard Reve, een theaterbewerking gespeeld door Maastrichts Theaterensemble Het Vervolg (Maastricht 1997).
3
Carsten Hentrich speelde Frits van Egters. De overige rollen waren als volgt verdeeld: Sabrina Zwach (Frits’ moeder, Joosje, Bep Spanjaard), Heino Sellhorn (Frits’ vader), Stefan Lange (Lande, Maurits Duivenis, Jaap Elderer) en Eric van Leeuwen (Louis Spanjaard, tante Stien, Viktor Poort). Buiten Hildesheim is Die Abende door Theater Mahagoni opgevoerd in onder andere Göttingen, St. Ingbert, Braunschweig, Herne, Potsdam, Leipzig, Nordhausen, Hannover, Keulen, Ettlingen (nabij Karlsruhe) en Stuttgart. Mededeling van Carsten Hentrich per e-mail, d.d. 18 mei 2006. Het Westfälisches Landestheater uit Castrop-Rauxel (nabij Dortmund) speelde Die Abende op 18 april 1997 in de regie van Kaca Celan.
4
Gerard Reve, Die Abende. Eine Wintergeschichte [autorisierte Übersetzung aus dem Niederländischen: Jürgen Hillner] (Gifkendorf 1988). Informatie over de totstandkoming van de toneeluitvoering verstrekte Carsten Hentrich in een e-mail van 20 mei 2006.
5
De Utrechtse regisseur en theaterdocent Eric van Leeuwen speelde in 1993 mee in een afstudeerproject van Petra Diers, die met enkele leden van Theater Mahagoni had gestudeerd. Via haar bereikte hem het verzoek aan de productie van Die Abende mee te werken. Mededeling van Eric van Leeuwen per e-mail, d.d. 28 mei 2006.
6
Van onze verslaggever, ‘Gerard Reve begrijpt heel wel dat het publiek ontroerd was’, in: de Volkskrant, maandag 28 oktober 1996, p. 7.
7
Theater Mahagoni, Die Abende. Nach dem gleichnamigen Roman von Gerard Reve in der deutschen Übersetzung von Jürgen Hillner (Hildesheim 1994). Het Theaterinstituut Nederland heeft een exemplaar van de toneeltekst in zijn collectie (signatuur 64-D-33).
8
Niemand van Mahagoni heeft de film van Rudolf van den Berg gezien, toen niet en nog steeds niet. Mededeling van Carsten Hentrich per e-mail, d.d. 27 mei 2006.
9
De enige verwijzing naar de oorlog is te vinden aan het slot van het laatste bedrijf. Alleen buiten in de oudejaarsnacht – hij is de benauwde sfeer thuis ontvlucht – roept Frits luidkeels: ‘Gestaapooooooo….’
10
De gezongen regels luiden: ‘Het Berendsgymnasium, het beste van alles / Het Berendsgymnasium, je toekomst is zeker’. In de vierde scène van het vierde bedrijf komt Frits, onderweg naar huis, op straat een man (gespeeld door Eric van Leeuwen) tegen die in het Nederlands waarschuwt voor de invallende dooi.
11
Van Die Abende werd op 7 november 1993 door Mahagoni een voorstelling op video opgenomen. De hier gegeven beschrijving is gemaakt op basis van deze opname. Met dank aan Eric van Leeuwen. Het duurde ongeveer veertien uur om het toneel over twintig meter breedte op te bouwen. Voor de muur waren 23 centenaren briketten nodig, voor de belichting circa 30 schijnwerpers, waaronder speciale daglichtlampen, plus een videoscherm en een projector. Saarländisches Kultur-Journal, jg. 4 (1994), nr. 3 (mei-juni), p. 5.
12
De droomprojecties waren van de hand van de videokunstenaar Jürgen Salzmann. Op de beelden is Frits van Egters-vertolker Carsten Hentrich te zien.
13
De kritieken, artikelen en andere documenten over Die Abende zijn verzameld in de persmap van Theater Mahagoni.
14
Gerard Reve, op. cit. (noot 4), p. 5.
15
Telefonische mededeling van Eric van Leeuwen, d.d. 1 mei 2006.