Over dit hoofdstuk/artikel

Lisette Lewin

over Joseph Roth


+
lisette lewin (1939) is schrijfster, publiciste. Ze werkte eerder mee aan Het Oog in ’t Zeil en De Parelduiker. Haar laatste roman is De verloren savanne (2008). Van haar hand verscheen ook een bundel queesten naar geliefde schrijvers: Schommelingen van het hart (2005).
1
Gojim: niet-joden.
2
Ontleend aan: David Bronsen. Joseph Roth. Eine Biographie, Kiepenheuer & Witsch, Köln 1974. De achtergrondinformatie voor dit artikel, tenzij anders vermeld, komt uit dit standaardwerk.
3
Koos van Weringh, Toke van Helmond. Joseph Roth in Nederland. De Engelbewaarder, juli 1979.
4
Met uitzondering van Hiob (Job), een zwaar gekwelde vrome jood, waarmee hij in 1930 bij het grote publiek doorbrak.
5
In Hotel Savoy duikt hij op als Bloomfeld, een oom uit Amerika.
6
Twintig jaar geleden, in juli 1988, maakte Ronald Bos een queeste naar de voetstappen van Joseph Roth in Brody. Zie zijn verslag ‘Aardbeien plukken in Brody’, in: Het Oog in ’t Zeil, april 1989 (Joseph Roth-nummer).
7
Zie vorige noot. Ik ben alleen ontkomen om het u te melden. Herinningen aan de Shoah in Lwow.
8
Oorspronkelijk gemaakt als televisieserie.
9
Uitgever Kiepenheuer vertelde later hoe de titel tot stand kwam. Met Roth wandelde hij in Leipzig. ‘Hoe zal ik dat boek nou noemen?’ vroeg Roth. ‘Radetzkymarsch’ sprak de uitgever. Roth omhelsde hem. Daar moest op gedronken worden! In een kroeg haalde hij een plat zilveren horloge uit zijn vestzak. Met zijn zakmes kraste hij hun namen erin, de datum en Radetzkymarsch. Hij gaf het Kiepenheuer als aandenken. Deze droeg het altijd bij zich, tot een Russische soldaat het hem in 1945 onder bedreiging afpakte. Kiepenheuers vrouw vertelde hoe haar 65-jarige man dreigde met zijn vuist en vergeefs probeerde het klokje vast te houden. Snikkend viel hij achterover in zijn stoel. ‘Ik ben het verloren,’ schreef hij later. ‘Zoals ik ook Roth ben verloren.’
10
Uitgeverij Em. Querido, in 1937, bij uitgeverij Atlas in 2004 in Nederlandse vertaling verschenen als Het valse gewicht. Deze roman is in 1971 verfilmd voor de Duitse televisie (regie Bernhard Wicki, met Helmut Qualtinger, Agnes Fink en Evelyn Opela).
11
Deze opsomming komt uit Juden auf Wanderschaft, essay (1927).
12
Joodse bruiloft.
13
Beschrijving van Roth in het lange verhaal ‘Aardbeien’, zie noot 6.