Over dit hoofdstuk/artikel

auteurs


1
Een onderbelicht facet van zijn kunstenaarschap: hij schiep honderden melodie?n in de meest uiteenlopende muziekstijlen van over de hele wereld. Mike Bodd? noemde hem een briljant componist en gaf hier voorbeelden van: http://www.cultura.nl/speel.POMS – NTR – 2134039. html.
2
De Vrijdenker nr. 10, december 2012.
3
J.A. Stokvis in Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 1932.
4
Zie over Nellie van Kol (en Nic. Beets) ook het artikel van Arno van der Valk in De Parelduiker 2012/2, p. 51-60.
5
In The Occult Roots of Nazism (New York 1992) gaat Nicholas Goodrick-Clarke in op deze kruisbestuiving. Herman Polzer benadrukte (Leib und Leben, February 1939, p. 29-31) dat de wederzijds ondersteunende verhouding van nazi’s, biodynamici en Artamanen al van v??r 1933 dateerde. Zijn collega Fritz Hugo Hoffmann, een andere naziprominent en activist voor biologischdynamische landbouw, was een voormalig Artamanenleider.
6
Een van de bekendste vooroorlogse leden was de bergbeklimmer Heinrich Harrer. Op expeditie in de Himalaya, in opdracht van Himmler, belandde hij in een Brits interneringskamp. Hij werd beroemd door zijn ontsnapping daaruit en vlucht naar Tibet, waar hij vriendschap sloot met de dalai lama. De film Seven years in Tibet is op zijn boek hierover gebaseerd. In het Britse interneringskamp pochte hij dat hij getuige was geweest van het platbranden van de synagoge in Graz tijdens de Kristallnacht. (Victor en Victoria Trimondi, Der Schatten des Dalai Lama (Ostfildern 1999.)
7
Lili overleed in 1962 na een aanrijding door een motorrijder.