Brakman in de oorlog
Willem Brakman-biograaf Nico Keuning neemt aan de hand van de autobiografische roman Debielen en demonen Brakmans oorlogsjaren onder de loep. Die vormden een keerpunt in zijn leven. Als onderduiker leefde hij als een monnik op zijn kamer. Hij stortte zich op het staatsexamen om naar de wens van zijn moeder na de oorlog geneeskunde te gaan studeren. Kordaat zei ze haar 22-jarige zoon voor: ‘Als ze vragen wat je doet dan zeg je dat je voor dokter studeert.’

Oorlogssnippers van Gerard Reve 
Nog steeds dwarrelen bijzondere snippers van Gerard Reve uit de archieven. Als je ernaar zoekt tenminste. Reve-chroniqueur Nop Maas vertelt erover. Met dank aan het speurwerk van Koos Groen, die op een uitvoerig politieverslag stuitte, opgetekend uit de mond van Reve, over een diefachtige collaborateur in de oorlog. En we lezen over enkele nu pas geïdentificeerde bijdragen van de jonge Parool-medewerker Reve: zijn aanwezigheid op zijn eerste werkdag bij de schietpartij op de Dam, en zijn verslag van het proces tegen de joodse verraadster Ans van Dijk.

De vriendschap van Jan Vermeulen en Hans Warren
Vlak na de oorlog leerde Hans Warren de Leidse boekhandelaar Jan Vermeulen (bevriend met Achterberg, later zwager van Wolkers) kennen. Beiden debuteerden als dichter en raakten bevriend. De vriendschap die Vermeulen voor een gesneuvelde Duitse soldaat voelde, speelt op de achtergrond mee. Aan de hand van brieven en documenten tekent Warren-biograaf Mario Molegraaf hun vriendschap op.

En verder:

‘Wie of wat is een zekere H.J.A. Hofland?’ Het correspondentiearchief van studententijdschrift Minerva (Marsha Keja)

Berliner Beobachter: Buckow en Brecht (Hans Olink)

Verticalen en horizontalen in Van Doesburghuis (Hein Aalders)

Reacties op het Komrij-nummer

Schoon & haaks (Erich Kästner, Thomas Gray, Tristan Corbière, Jorgos Seferis, Bertus Smit, W.B. Yeats en Hans Warren) (Jan Paul Hinrichs)

De Laatste Pagina: Miep Diekmann (1925-2017) (Paul Arnoldussen)

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

De Parelduiker weet steeds weer goed gestoffeerde themanummers te maken.

De Standaard