Een literaire Rijnreis
Zet 70 schrijvers op een boot en laat ze 5 dagen lang een tocht van Bazel naar Rotterdam over de Rijn maken, dan zal de literatuur vanzelf gaan stromen. Dat dachten de organisatoren van het ‘internationaal literair experiment’ Das Narrenschiff in juni 1984 schrijvers. Een van de Nederlandse auteurs, Bob den Uyl, vond de gedachte ‘onzin’. Maar hij ging wel, net als Harry Mulisch, Remco Campert, Gerrit Kouwenaar, J. Bernlef, C. Buddingh’, Louis Ferron en Jan Eijkelboom. Buddingh’-biograaf Wim Huijser beschrijft de tocht van dit Narrenschip en z’n steeds ongemakkelijker wordende opvarenden.

Nederlandse en Vlaamse schrijvers in Duitsland, 1940-1942
Na de machtsovername door Hitler in 1933 bleven Nederlandse en Vlaamse schrijvers Duitsland bezoeken. In Weimar werden onder auspiciën van de nazi’s jaarlijks literaire bijeenkomsten gehouden voor schrijvers, boekhandelaren en uitgevers. Rintsje Sybesma, Henri Bruning, Jan H. Eekhout en dr. Jan de Vries kwamen op uitnodiging en voor Vlaanderen kwamen Felix Timmermans, Ernest Claes, Filip de Pillecyn, Wies Moens en Ferdinand Vercnocke.

Tussen goed en kwaad
Stijn Streuvels werd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog enige Duitsgezindheid verweten. Goede vriend Antoon Coolen vroeg Streuvels daar na de bevrijding in een merkwaardig-harde brief opheldering over. Zelf was Coolen tijdens de bezetting heel duidelijk anti-Duits geweest en had hij acties ondernomen die hem en zijn familie in gevaar hadden gebracht. Streuvels gaf een klaar antwoord op dit requisitoir van Coolen.

Inhoudsopgave

wim huijser

‘Hierover schrijven wij niet’

De literaire Rijnreis op het Narrenschip

 

lo van driel

Het boek – ein Schwert des Geistes

Schrijversbijeenkomsten in Weimar 1940-1942

 

LAAGWATER

Jan Paul Hinrichs

De Berlijnse stamtafel van J. van Oudshoorn

 

stijn vanclooster

‘Mijn vraag’.

Antoon Coolen, Stijn Streuvels en de oorlog

 

hans olink

Berliner Beobachter

De Berlijn-correspondent Max Blokzijl

 

jan paul hinrichs

Schoon & haaks
(over C.C. Uhlenbeck, L.Th. Lehmann, M.C. Escher, Samuel Jessurun de Mesquita, Louis Labé en Frits Roosdorp) 

 

DE LAATSTE PAGINA

Paul Arnoldussen

Jaap Zijlstra (1933-2015)

 

omslag: Nederlandse schrijvers op het Duitse Narrenschip, juni 1984. Tekening Waldemar Post.

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

Een tijdschrift voor het kleine onderzoek, dat vaak even amusant of opwindend is als het grote

Kees Fens