Albert Vigoleis Thelen
‘Hennys dood: ik ben nog altijd gezlagen van pijn over het ontzettend bericht dat John Meulenhoff mij stuurde in een briefkaart met de woorden: “Wij lazen in de courant, dat je vriend Marsman verongelukt is. Rien is gered. M.t.B. en E.d.P. zijn na een zware ziekte gestorven.” Meer niet. Later ontving ik een brief die mij vroeg over de nadere omstandigheden van zijn dood. Dus de menschen in Holland weten nog altijd niet hoe het gebeurd is. Ook vroeg Annie, waar Rien verblijf houdt. Niemand weet het.
De ontreddering na de dood van zijn vrienden Marsman, Ter Braak en Du Perron, allen binnen vijf weken in het voorjaar van 1940, is groot bij de naar Portugal gevluchte Duitse vertaler en schrijver Albert Vigoleis Thelen (1903-1989). Zijn brief over de laatste contacten met Marsman en diens vrouw Rien is een dramatisch hoogtepunt in de correspondentie met zijn Nederlandse schrijversvrienden, onder wie behalve genoemden ook Jan Greshoff en Victor van Vriesland. In dit nummer veel aandacht voor de auteur van de door Thomas Mann en Maarten ’t Hart mateloos bewonderde roman Het eiland van het tweede gezicht. Thelens tweede grote schelmenroman Der schwarze Herr Bahßetup moet maar gauw in het Nederlands vertaald worden, ook al omdat die in Amsterdam en Den Haag speelt. Hans Ester en Thelen-bezorger Jürgen Pütz belichten het werk van deze in kleine kring zeer bewonderde schrijver.
Inhoudsopgave
Albert Vigoleis Thelen. Duits-Nederlandse virtuoos van spel en ernst (Hans Thelen)
Nederlander onder de Duitsers. Brieven van Albert Vigoleis Thelen (Ulrich Faure en Jürgen Pütz)
Schrijvers uit het land van koolzaad en aardgas. (II). Zoals de ouden zongen piepen de jongen [Groningse schrijvers] (Herman Sandman)
‘De nachtegalen’ van J.C. Bloem. Een geval van verwantschap en schatplicht (Dirk Kroon)
Berliner Beobachter: Nico Rost en Egon Erwin Kisch (Hans Olink)
Schoon & Haaks: Karel van het Reve en Nabokov; Boudewijn van Houten; Lviv, stad van paradoxen; A.F.Th. van der Heijden (Jan Paul Hinrichs)
De Laatste Pagina: Ad den Besten, 1923-2015 (Paul Arnoldussen)
Omslag: Albert Vigoleis Thelen (l) met uitgever Geert van Oorschot, medio 1953 (Thelen Archiv Jürgen Pütz).