Het nieuwste nummer van het literair-historisch tijdschrift De Parelduiker staat geheel in het teken van literatuurhistoricus Harry G.M. Prick, die op 13 september 2006 overleed. In de afgelopen halve eeuw publiceerde Prick vele tekstedities, boeken en artikelen, hoofdzakelijk over de Tachtigers, maar ook over auteurs als Pierre Kemp en Boudewijn Büch.

De Parelduiker, waaraan hij ook zijn bijdragen leverde, eert Harry Prick met deze bijzondere aflevering, waarin een kleine bloemlezing uit de aan hem gerichte brieven uit zijn archief is opgenomen. De diversiteit van de briefschrijvers en de inhoud van de brieven geven een mooie indruk van de ruime belangstelling van deze vurige minnaar van de literatuur. De selectie wordt voorafgegaan door een profiel van Prick door Kees Fens.

 

Inhoudsopgave

Harry G.M. Prick (Kees Fens)
Het geheugen is de schatkamer van het geluk. Harry Prick logeert bij Lodewijk van Deyssel (Elisabeth Leijnse)
Wee de weduwen (Jeanne Kloos-Reyneke van Stuwe)
De dood van Oom Karel (Sophie Mulder)
Neem afstand. Fragmenten uit de brieven van Henriette Mooy
Het antisemitisme van Ter Braak
(J. Kamerbeek jr.)
Dichter en huisknecht, Rooms leven (Michel van der Plas)
Geeft elkander uw gezicht. Pierre Kemp en Harry G.M. Prick (Wiel Kusters)
Bomans en Van Deyssel (Godfried Bomans)
Ruzie over Perk en Kloos (Jaap Meijer en W. de Graaf)
Telegram van G.A. van Oorschot
Literair-historisch fietsen (Peter van Zonneveld)
Genereuze uitgever (Johan Polak)
Visies op P.C. Boutens (E.B. de Bruyn en W. Blok)
Marmot op gouden kussen (Gerrit Komrij)
De meest geleerde Nederlander (Patrick M.A. Buch)
Twee karakters (Jeroen Brouwers)

Details

‘Het nummer bevat brieven aan Prick van onder meer Jeanne Kloos-Reyneke van Stuwe, Godfried Bomans, Johan Polak, Gerrit Komrij en Jeroen Brouwers. De brieven zijn geïllustreerd met prachtige foto’s. Daarnaast bevat het nummer nog bijdragen over Prick van de hand van Kees Fens, Elisabeth Leijnse, Wiel Kusters, Peter van Zonneveld en Patrick Buch. Dit nummer vormt een mooie pendant bij de bundel Spelevaren. Ook hieruit blijkt Pricks veelzijdigheid, zijn aanstekelijke plezier en enthousiasme in het publiceren over Nederlandse literatuur en bovenal zijn beminnelijke persoonlijkheid.’ – Marco Goud in Tijdschrift voor Nederlandse Taal- en Letterkunde

Meld je aan als abonnee van De Parelduiker en ontvang de verzamelde verhalen van Konstantin Paustovski of het Oorlogsdagboek 1940-1945 van Hanny Michaelis.

Voor wie zich om de literatuur bekommert en het huidige literaire beeld gespiegeld wil zien aan het rijke literaire verleden doet er goed aan De Parelduiker te lezen

Ingrid van der Graaf (Literair Nederland)