Petra Teunissen-Nijsse Het Louis Couperus Museum
Op 10 juni 1996, de honderdrieëndertigste geboortedag van de schrijver, opent in Den Haag het Louis Couperus Museum zijn deuren. Het monumentale pand, Javastraat 17, maakt weliswaar geen deel uit van de indrukwekkende reeks woonhuizen van Couperus in de residentie, maar heeft toch, naast een Couperiaaanse ambiance, een gevoelige link met de Haagse auteur: gedurende vele jaren dreef Albert Vogel, Couperusbiograaf en voordrachtskunstenaar, in dit pand de kunstgalerie orez. Vogels stiefdochter Caroline de Westenholz heeft het pand ter beschikking gesteld van de Stichting Louis Couperus Museum, waarvan zij voorzitter is. J.P.A. van Ballegoijen de Jong, oud-journalist en voormalig medewerker van het Letterkundig Museum, is aangesteld als conservator. De permanente tentoonstelling in het Louis Couperus Museum geeft een beeld van het leven en het werk van Nederlands grootste schrijver. Daarbij zullen persoonlijke voorwerpen als het schrijfbureau, het olieverfportret van zijn vader en de roze smoking niet ontbreken. Jaarlijks zijn er twee wisselende exposities te zien: voor het openingsjaar zijn dat ‘Driemaal Oostwaarts’ (over Couperus en Indië) en ‘Couperus en Nice’.
De Vriendenkring van het Louis Couperus Museum wordt gevormd door het in 1993 (her)opgerichte Louis Couperus Genootschap, dat zich tot doel heeft gesteld het lezen van Couperus’ werken te bevorderen en het onderzoek naar zijn werk en leven te stimuleren. Daartoe organiseert het Genootschap tweemaal per jaar literaire bijeenkomsten met belangrijke sprekers uit binnen- en buitenland en bekende voordrachtskunstenaars. Binnen het lcg zijn diverse lees- en studiekringen actief Het lcg geeft zowel een Nieuwsbulletin uit als de Couperus Cahiers, waarin wetenschappelijke artikelen en essays over Couperus gepubliceerd worden. De door het lcg georganiseerde ‘Couperus-wandelingen’ door Den Haag, onder leiding van ervaren gidsen, zijn inmiddels een begrip geworden.
Het Louis Couperus Genootschap kan deze activiteiten uitvoeren door giften van donateurs. Door donateur te worden steunt u tevens de instandhouding van het Museum. Ook u kunt donateur worden. U ontvangt dan tweemaal per jaar het geïllustreerde Nieuwsbulletin, waarin het Museum een eigen katern heeft. Bovendien krijgt u korting op de lezingen, wandelingen, de Cahiers en diverse boeken over Couperus en over de negentiende eeuw. Het donateurschap bedraagt f39,50 per jaar (donateurs in het buitenland betalen f49,50, studenten f30,00), over te maken op girorekening 600367 ten name van Stichting Louis Couperus Genootschap, postbus 339, 2300 ah te Leiden.