Over dit hoofdstuk/artikel

Nico Keuning

over Bob den Uyl


+
Nico Keuning (1952) is schrijver van Altijd het tinnef om je heen een biografie van Max de Jong (2000) en Angst voor de winter het leven van Jan Arends (2003) Momenteel werkt hij aan de biografie van Bob den Uyl
1
Enkele fragmenten uit dit dagboek, de periode van 1 januari tot 2 april beslaand, werden in bewerking gepubliceerd in Barbarber nr. 39 (maart 1965)
2
Bob den Uyl interviewde Marie-Cécile Moerdijk in november 1991. Het interview is nooit gepubliceerd. De opname is ondanks het geschutter van Den Uyl met de apparatuur toch op de band terechtgekomen. Het cassettebandje bevindt zich in de nalatenschap in het Letterkundig Museum in Den Haag.
3
Populaire jazzprogramma’s op de radio. Swingtime was een programma van de avro. De Skymasters speelden vanaf mei 1947 onder leiding van P1 Scheffer Amerikaanse bigbandjazz. Op 6 juni 1947 kreeg ook de modernere jazz een kans, toen Pete Felleman zijn radioprogramma Swing and Sweet voor de vara begon. Hij draaide jazz waar Nederland tot op dat moment nauwelijk van had gehoord.
4
Een foto van Muggsy Spanier staat in Orrin Keepnews en Bill Grauer, A Pictorial History of Jazz (1966).
5
De nummers zijn tegenwoordig ook op compact disc te beluisteren. Camp Meeting Blues en Who’s Sony Now, die Kees Nederveen nog puntgaaf op de band had staan, zijn (evenals de nummers op de 78-toerenplaatjes) recent op ingenieuze wijze door Teun Frieling overgezet op cd. Van deze opname werden in het de vpro-radioprogramma De Avonden van 7 oktober 2004 drie nummers uitgezonden. Van Wim Haasbroek, Jan Kentie en Bert Methofer ontving ik in dankbaarheid foto’s van de Gateway City Jazz Band uit 1954. Enkele daarvan begeleiden dit artikel