Over het gehele werk

auteurs


Over dit hoofdstuk/artikel

auteurs


1
Gebundeld in Wat zij bedoelen (1965).
2
Laden legen. Een keuze uit hervonden werk (2008). In het interview met Bernlef & Schippers uit Lehmann zijn enthousiaste bewondering voor pop art. Met name voor Peter Blake. Die zou twee jaar later het legendarische hoesontwerp voor Sgt. Pepper’s Lonely Heart’s Club Band maken. Later zou Lehmann de vercommercialisering van het genre bekritiseren in ?Schools puntdicht?: ?Hoe snel werd Popart/ En Opart Shopart.? In de ?Verspreide gedichten? uit Gedichten 1939-1998.
3
De muzikale eruditie, veelvraterij, maar vooral ook de bewonderenswaardige smaak die Lehmann voor de radio tentoonspreidde, blijkt ook uit de rest van zijn oeuvre. Over al die verspreide verwijzingen naar popmuziek wil ik het niet hebben. Ook al ben ik het met hem eens dat Herp Alpert & his Tijuana Brass in niets lijkt op een mariachi-groep, maar sterk op een Beierse L?ndlerkapelle en dat het aanschaffen van een plaat van Dave Clark Five getuigt van slechte smaak.
4
Behalve deze bundels publiceerde Houston: At the mercy (1980), Necessity (1988), A little treachery (1990) en All change (1993).
5
En over de Cubaanse Londenaar Guillermo Cabrera Infante, die begin dat jaar in zijn ballingschap was overleden.
6
In: Composities voor zang en piano (2009; 2e herz. en uitg. dr). Deze en veel andere interessante en belangwekkende lehmanniana danken wij aan Alida Beekhuis en haar onvolprezen uitgeverij De Gouden Reaal. Het gaat om ?Way out west i – iv?, ?Autumn poem? en ?Poverty-Sweet substitute? uit Few poems (1966). ?Poverty-Sweet substitute? is een van de drie ?Liverpool love poems?. Daarnaast heeft Brown ?Me loving a rare girl? opgedragen aan Libby Houston. ?Ambush? is opgedragen aan Mal Dean.
7
De spelling ontleen ik aan de langspeelplaat die dat jaar van het optreden (van twaalf dichters) is uitgebracht. Hoesontwerp: Marijke Koger. In Luxe (1966) heet het gedicht ?Het laatste woord in blues?; in de ?Verspreide gedichten? maakt het deel uit van de suite ?Tripartite suite ? base de jazz? als ?III The ultimate blues?.
8
Uit de ?Verspreide gedichten?. Een lange en gedetailleerde beschrijving van The Fool – inclusief de correcte uitspraak van hun namen – vormt het begin van de roman O (1975) van Guillermo Cabrera Infante. Hij had het scenario geschreven voor de film Wonderwall (1968), waarvoor zij de set ontwierpen en waarin zij een figurantenrol speelden.
9
In 1967 beschilderden ze kennelijk het hele Creaminstrumentarium, want ook het drumstel van Ginger Baker en de Fenderbas van Jack Bruce.
10
Eveneens uit de ?Verspreide gedichten?.
11
Maar op de concertversie, Live chronicles (1986), zijn het er vier. Bij later uitgebrachte live-platen en bonustracks bij heruitgaven van Hawkwind duikt nog wel eens een enkel nieuw Moorcocknummer op. Tussen 1979 en 1981 schreef hij voor drie platen van de Amerikaanse groep Blue Oyster Cult elk een nummer. Moorcock verschijnt op vijf opnamen van Alien injection (2008), door het ?Space Rock Collective? Spirits Burning.
12
Calvert liet op zijn solowerk Moorcock wel gitaar spelen.