Over dit hoofdstuk/artikel

Arno van der Valk

over Jan Wolkers


over Zweden


+
Arno van der Valk (1965) is medeauteur van De pen in het zand. Een literaire zwerftocht over De Hoge Veluwe (2007) en publiceerde in De Parelduiker over Hermans, Reve en Nijhoff.
1
Meer informatie over de introductie en receptie van Jan Wolkers in Zweden bieden Ingrid Vermeer, ‘“Wolkers was een bevrijding voor de Zweden”. Vertaalster Rita Törnqvist-Verschuur over de introductie van Jan Wolkers in Zweden’ en Ingrid Wikén Bonde, ‘“Niet stichtelijk, wel fascinerend!” De receptie van Jan Wolkers’, in: Arno van der Valk, De calvinistische voyeur. Jan Wolkers in Zweden (Soesterberg 2005), resp. p. 9-16 en p. 50-57. Deze bundel bevat ook de Nederlandse vertalingen van de Zweedse interviews met Jan Wolkers, en tevens een bijdrage over de film En ros av kött waarop dit artikel voortborduurt.
2
Den skrivande holländaren, Kanal 2, 25 maart 1985.
3
Misschien kan Lindströms verfilming van Maarten ’t Harts De kroongetuige meteen meegenomen worden, want die film was nota bene nagesynchroniseerd wel op de Duitse televisie te zien.
4
‘Jan Wolkers is alive and well’ verscheen in het Spaans en Zweeds in het tweetalige literaire tijdschrift Encuentro, nr. 15-16, oktober 2002. De Nederlandse vertaling is speciaal voor deze gelegenheid gemaakt door Ingeborg Kroon (Scandinavische Talen en Culturen, Rijksuniversiteit Groningen).