Over dit hoofdstuk/artikel

titels


auteurs


landen


1
Landing op Kalabahi (Amsterdam 1996).
2
Uit een interview van de auteur met Aya Zikken.
3
Dagboekschrift Batavia, 1934.
4
De cas (Carpentier Alting Stichting) was een middelbare school aan het Koningsplein in Batavia, waar naast een hbs- en een gymnasiumopleiding ook een kweekschoolopleiding kon worden gevolgd. Ten gevolge van de hoge toelatingseisen en het relatief hoge schoolgeld zaten er op de cas vrijwel uitsluitend blanke leerlingen van bovengemiddeld niveau.
5
The Garden of Allah, Amerikaanse speelfilm uit 1936, geregisseerd door Richard Boleslawski, naar de gelijknamige roman (1905) van Robert Smythe Hichens, waarin een rijke kluizenares (gespeeld door Marlene Dietrich) in Noord-Afrika een afvallige monnik ontmoet (Charles Boyer). Aya Zikkens reisverhaal De tuinen van Tuan Allah (1998) over de Zuidoost-Molukken is naar deze film vernoemd.
6
Jan Jacobus Abspoel (1935-1987), Nederlands jurist. Hij was officier van justitie in Amsterdam en trad als zodanig op na de bezetting van het Maagdenhuis in 1969 en in het ?ezelsproces? tegen Gerard Reve. Hij beschreef zijn ervaringen in Studenten, moordenaars en ander volk – Kritische kanttekeningen van een officier van justitie (Ede 1979).